A revocable living trust (sometimes called by the more formal title of an inter-vivos trust) is a document that is sometimes used as a substitute for a detailed Last Will and Testament.   If prepared properly, if your personal circumstances make it sensible, and if it is customized to your own situation by a skilled estate-planning attorney, it can be extremely helpful.  A living trust is not worthwhile for everyone, however!  Trusts are private documents, as opposed to Wills that become public when filed for probate.  A Revocable Living Trust created during your lifetime and a properly prepared Last Will and Testament can both contain provisions to take care of the spouse in a second marriage situation, while also protecting the ultimate inheritance of your own children.  

For many people, the combination of a Durable Power of Attorney and a Last Will and Testament (often including one or more Trusts ...such as for young children or spouse with dementia) can achieve essentially the same results as a Revocable Living Trust.  As a general rule, a Revocable Living Trust is most helpful for people who own real property (vacation homes, inherited property, etc.) in more than one state

 A trust is simply a method of owning property (stuff).  It does not matter if the stuff is real property (land with or without a house or building on it), stocks, mutual funds, cash, boats, or other types of personal property.  By analogy, think of a trust as a bucket.  When you fund the trust, you place some or all of your property in the name of the trust ... like placing the items in the bucket.  The text of the trust is your set of detailed instructions that include such things as:

(1) Who puts stuff in the bucket?  

Answer: You ... the client, referred to in the trust document as the Grantor.

(2) How does stuff get put in the bucket?

Answer: Sometimes by deed, sometimes by re-titling a bank account, sometimes by changing the beneficiary on a life insurance policy, etc.]

(3) Who manages and takes care of the stuff in the bucket?    

Answer:  The Trustee.  You start out being your own Trustee, but you need to name a successor Trustee to manage assets after your incapacity or death.

(4) Who gets to take stuff out of the bucket?

Answer:  The Trustee.

(5) Who gets to keep the stuff that is taken out of the bucket? 

Answer: The Beneficiaries, who are named in the Trust document.

(6) When and How Often can the Trustee take stuff out of the bucket?

Answer:   Usually once every three months, but that can be customized.

(7) What stuff can be removed from the bucket? 

Answer: Usually, interest on investments, sometimes principal, etc.  This can be customized also.

(8) For what reasons can stuff be taken out of the bucket?

Answer: Often, for health, education, maintenance and support of the Beneficiary. 

Maybe you have heard somebody say that a Revocable Living Trust is the way to save estate taxes.  Sometimes that is correct, but with the changes in the tax law effective January 2018, this is not an issue for an unmarried individual whose assets are valued at less than $11.4 Million or for a married couple whose total combined assets are valued at less than $11.4 Million.

However, if you own real property in two or more states, your family will be much better off if you have a Revocable Living Trust.  If you have a Will and not a RLT, the primary probate of your estate will take place in the state of your primary residence.  However, there must be an additional probate (called an Ancillary Administration) in each other state where you own real property!  For example, assume you live in North Carolina but have a condominium at the beach in South Carolina and have inherited a parents house in Georgia.  If you have a Will and not a RLT,  your estate upon your death will require primary probate in North Carolina plus Ancillary Administration in both South Carolina and Georgia.  That can be very expensive, and this is generally enough of a reason to justify the time, effort and expense of setting up a Revocable Living Trust to own all your real property.

A RLT can be especially helpful in a second marriage situation.  A variation of the RLT is a very good way to take care of your spouse during her/his life while also preserving most of your property for your children when the spouse dies.  This prevents your childrens inheritance from being taken by a new spouse who might manipulate his/her way to sweet-talk or coerce your surviving spouse to change titles, etc that could leave your children with nothing.

While you can start out as being Trustee for yourself when your attorney sets up your Trust, you will need to designate one or more persons to be successor Trustee in the event of your incapacity or death.  As a general rule, it is not a good idea to name a bank as your successor Trustee.   Banks have very little flexibility.  It will take much longer to get a decision for your beneficiaries if any questions arise.  You may like your current local banker, but that person wont have anything to do with handling the Trust.  It likely would be someone who does not know you, your spouse or children or grandchildren.  If you designate a bank to be your successor Trustee, the value of the assets in your trust will have to be very large before a bank would accept.  Even with high-value trusts, the nature of the assets also influences whether a bank would accept the position.  If the trust assets are largely millions in cash or stocks, the bank might accept.  If it is land that must be managed, the bank probably would not.  Sometimes qualified relatives or friends (or professionals you know and trust, such as your CPA or maybe even your attorney) make good choices to be successor Trustee.

The claims of creditors of an estate where a Will is being probated are cut off 90 days after the publication in a local newspaper of a Notice to Creditors.  For a Revocable Living Trust, the 90 days cut-off does not apply to these claims ... some of which your family may not know about and might not know how to challenge.  The time for creditors to submit claims in a Revocable Living Trust situation is stretched out in many cases to 3 years ... sometimes longer. 

All lawyers are not experienced in the technical and critically important details of how to evaluate a persons situation and recommend a sensible estate plan.  Make sure you select an attorney who is very experienced in the estate planning area of law!  Just because a lawyer helped you with a deed when you bought your house or incorporated a business for you or helped your cousin with a criminal charge or traffic ticket, that does not mean that the same lawyer knows the law of estate planning!  NEVER copy a form out of a book or use something you obtained on the internet!  It might not be valid in the state where you live. 

Since you really care about taking care of your family, consult a qualified lawyer about these important estate planning issues.